Επιλογή Σελίδας

Το μέλι ο ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το μέλι ήταν γνωστές και από τα αρχαία χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως οι επιστήμονες φέρνουν στην επιφάνεια επιπλέον χαρακτηριστικά του μελιού τα οποία είναι θαυματουργά για τον οργανισμό μας.

Οι πλούσιες θρεπτικές αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες το κάνουν ιδανικό για χρήση τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο.

Το μέλι ήταν γνωστό από την αρχαία Ελλάδα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την καταπολέμηση του πυρετού και για την ίαση διαφόρων τραυματισμών. Για πολλά χρόνια ήταν το μέλι μια γλυκαντική και θεραπευτική ουσία που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι πλούσιοι λόγο του μεγάλου κόστους που είχε η παραγωγή του. Μετά την ανακάλυψη της ζάχαρης και την χρήση της στην διατροφή άρχισε το μέλι να γίνεται όλο και πιο προσιτό στο ευρύ κοινό.  Η ζάχαρη ήταν στην ουσία μια πιο οικονομική λύση για την δημιουργία διαφόρων γλυκών.

Επίσης εμπεριέχει ένα ισχυρό και ιδιαίτερο διάλυμα ζάχαρης σε ποσοστό 80% της συνολικής ποσότητας και επιπλέον ένα 20% νερό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ένζυμων, βιταμινών και μετάλλων. Οπότε μόνο και μόνο από το γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη το κάνει να επιδρά θετικά στον οργανισμό του ανθρώπου. Η ζάχαρη στερεί από τα βακτηρίδια το νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν άλλο να πολλαπλασιαστούν.

Ένα περαιτέρω συστατικό που περιέχει είναι το glucose Oxidase (Οξειδάση της γλυκόζης), το οποίο είναι ένα ένζυμο που μετατρέπεται σε υπεροξειδίο του υδρογόνου και το οποίο είναι ιδιαίτερα απολυμαντικό και βοηθά στην απολύμανση των πληγών.

Τέλος, το μέλι έχει ένα πλήθος από υγιεινά συστατικά όπως το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο ή το νάτριο. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και μπορεί να αμυνθεί καλύτερα έναντι των ασθενειών.

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού τα οποία έχουν το καθένα τις δικές τους ευεργετικές ιδιότητες.

Σας αναφέρουμε τα πιο βασικά είδη:
  • Το μέλι Μανούκα είναι ένα πολύ ευεργετικό και θεραπευτικό μέλι. Κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και έχει το συστατικό “μεθυλογλυοξάλη” που το κάνει ένα φυσικό αντιβιοτικό. Εκτός από τροφή χρησιμοποιείται και ως απολυμαντικό και για την θεραπεία πληγών που έχουν μολυνθεί.
  • Το μέλι τριφυλλιού είναι ήπιο σε γεύση και έχει ένα λευκό – κίτρινο έως ανοιχτό μπεζ χρώμα. Βοηθά ιδιαίτερα στο στομαχικές διαταραχές και κατά του άγχους.
  • Μέλι από πεύκο έχει μια ισχυρή και πικάντικη γεύση και το χρώμα του είναι συνήθως σκούρο και πρασινωπό. Μένει συνήθως για ένα μεγάλο διάστημα σε υγρή μορφή. Περιέχει αποτελεσματικά αιθέρια έλαια των κωνοφόρων, και έτσι βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και των κρυολογημάτων.
  • Το μέλι λεβάντας το οποίο έχει γεύση ελαφρώς πικάντικη και είναι διαυγές και πολύ υγρό. Βοηθά αποτελεσματικά κατά των πονοκεφάλων και της νευρικότητας, ακριβώς όπως κάνει και η λεβάντα. Επίσης δρα αναλγητικά κατά των πόνων έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Το Θυμαρίσιο μέλι το οποίο θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών. Διαθέτει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ ιατρικές μελέτες έχουν δείξει πως μία μικρή ποσότητα μελιού βοηθά το ανθρώπινο στομάχι να διασπάσει κάθε είδους τροφή. Αποτελεί βάλσαμο για τις στομαχικές ενοχλήσεις ενώ εξασφαλίζει αρκετές ώρες ευφορίας.

Υπάρχουν και άλλα σημαντικά είδη μελιού όπως το Μέλι ευκαλύπτου, πικραλίδας και κράταιγου.

Ανακαλύψτε τις μοναδικές του ιδιότητες μέσα από μια μεγάλη ποικιλία που σας προσφέρει το Elixir of Life και πείτε μας την γνώμη σας.

Δείτε την συλλογή της Elixir of Life από μελισσοκομικά προϊόντα

1

Pin It on Pinterest