Επιλογή Σελίδας

Τα αιθέρια έλαια και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΓΧΟΥΣ – ΕΝΤΑΣΗΣ

Οι ιδιότητες τους έχουν αποδειχθεί με τη χρήση τους δια μέσου των χρόνων. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις άγχους, νευρικής έντασης και ως πρώτες βοήθειες.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια και ποιές ιδιότητες έχουν;

Τα αιθέρια έλαια είναι εκχυλίσματα από τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, το ξύλο, τη φλούδα και τις ρίζες φυτών και δέντρων. Κάθε έλαιο, έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί μετά από χρόνια χρήσης τους.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ευρείας γκάμας περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα πρώτες βοήθειες, δερματικά και μυοσκελετικά προβλήματα. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους. Πάντα πρέπει να αναμιγνύονται με λάδι βάσης ή νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Παιδιά κάτω των 18 μηνών δεν πρέπει να φροντίζονται με αιθέρια έλαια, ούτε να λαμβάνονται εσωτερικά. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια με βασιλικό, καμφορά, φασκόμηλο και ύσσωπο. Επίσης, η χρήση τους δεν ενδείκνυται σε ανθρώπους με αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, επιληψία και ψυχική διαταραχή!

Πως χρησιμοποιούνται όμως τα αιθέρια έλαια;

 • Για χαλάρωση στο μπάνιο: 2 φλιτζάνια αλάτων θειικού μαγνησίου (Epson salts), 5 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, πορτοκάλι, λεμονόχορτο, τσαγιόδεντρο (tea tree). Για μια μπανιέρα χρησιμοποιείτε περίπου μισό φλιτζάνι.
 • Μείγμα για ψεκασμό δωματίου: 5 έως 20 σταγόνες του ελαίου της επιλογής σας σε 120 έως 240 ml αποσταγμένου νερού ή νερού πηγής. Με αυτό το μείγμα μπορείτε να ψεκάσετε το δωμάτιο σας με ιδιαίτερη προσοχή για να μην πάει στα μάτια σας.
 • Σε κομπρέσες: Προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σ’ ένα μικρό δοχείο με ζεστό νερό. Βρέξτε ένα κομμάτι πανί και στη συνέχεια εφαρμόστε στο πάσχων μέλος.
 • Για εισπνοές: Ρίξτε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα μπωλ με ζεστό νερό. Στη συνέχεια τοποθετείστε μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε.
 • Ειδικές συσκευές αρωματοθεραπείας: Χρησιμοποιούν τη θερμότητα για να απελευθερώσουν την ευωδιά και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ελαίων στην ατμόσφαιρα.

Τα κυριότερα αιθέρια έλαια που μπορείτε να βρείτε στην αγορά σε διάφορες ποιότητες είναι:

 • Άρκευθος: 

  Η άρκευθος είναι τονωτικό, διουρητικό και ισχυρό αντισηπτικό της ουροποιητικής οδού. Είναι πολύτιμo για την κυστίτιδα και συντελεί στην απαλλαγή από τα υγρά, που κατακρατούνται. Στο πεπτικό σύστημα, έχει θερμαντική και κατευναστική δράση, ενώ είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων. Τέλος, συντελεί στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων.

 • Λεβάντα:

  Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αιγύπτιους πριν 2.500 χρόνια ως άρωμα. Τώρα πλέον χρησιμοποιείται και είναι γνωστή για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Αντιμετωπίζει εξίσου και την ημικρανία και ανακουφίζει από το στρες. Η λεβάντα είναι το ιδανικό αιθέριο έλαιο για την χαλάρωση.

 • Γιασεμί: 

  Το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού είναι το πιο τονωτικό από όλα τα υπόλοιπα έλαια. Έχει έντονη και πλούσια μυρωδιά, που παράγεται από τους ανθούς του φυτού. Το έλαιο μπορεί να φορεθεί ως άρωμα, δημιουργώντας αίσθηση χαλάρωσης και ευχαρίστησης.

 • Θυμάρι: 

  Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού είναι αντισηπτικό, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό των νεύρων, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ειδών μολύνσεων, ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα (πχ. δερματικές, αναπνευστικές μολύνσεις). Επίσης, λόγω των θερμαντικών και διεγερτικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου.

 

Το Elixir of Life σας παρέχει μια μεγάλη γκάμα από αιθέρια έλαια και σας καλεί να απολαύσετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

0

Pin It on Pinterest