Επιλογή Σελίδας

Μαγγίρι - ένα απολαυστικό ζυμαρικό από την Κρήτη

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Το Μαγγίρι είναι ένα από τα πιο απολαυστικά ζυμαρικά που έχουμε δοκιμάσει. Ουσιαστικά είναι μια πηχτή σούπα ζυμαρικών που ανακατεύεται με ανθότυρο και δημιουργεί ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Το Μαγγίρι (ή αλλιώς Μαγκίρι) μεγάλωσε πολλές γενιές επειδή ήταν εύκολο στη παρασκευή και αποτελείται από απλά υλικά που είχε το κάθε σπίτι. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν λίγο πριν το μαγειρέψουν μιας και όλα τα ζυμαρικά της Κρήτης γίνονται με αυτό το τρόπο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα αποξέραναν και μάλιστα στον αέρα, ποτέ σε ήλιο. Τα βασικά συστατικά του είναι το αλεύρι και το νερό, τα οποία υπήρχαν σε κάθε σπίτι και ήταν η «εύκολη» λύση για να χορτάσουν τα πεινασμένα στόματα.

Είναι ένα παλιό κρητικό χειροποίητο ζυμαρικό που μαγειρευόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Το μισό βραστό, το άλλο μισό τηγανητό και μετά όλο μαζί ανακατεμένο στο ζωμό του πρώτου. Ήταν ιδιαίτερα εύκολο επειδή αρκούσε να ανοίξεις φύλλο και να το βράσεις. Τρωγόταν με τριμμένο αθότυρο και σκέτο τις περιόδους νηστείας, αλλά και σε γλυκιά παρασκευή με ζάχαρη και κανέλα.

Επειδή είναι ιδιαίτερα θρεπτικό το μαγείρευαν συνήθως τον χειμώνα για να έχουν ενέργεια όλη την ημέρα. 

Πώς όμως παρασκευάζεται το παραδοσιακό αυτό ζυμαρικό;

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι (κατά προτίμηση σταρένιο)
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι

Παρασκευή ζύμης

  1. Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό με το λάδι. Ζυμώνουμε να γίνει μια μάλλον σφικτή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
  2. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό αλλά όχι και αέρινο. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι, και το κόβουμε κατά μήκος τυλιγμένο. Τα κομμάτια που προκύπτουν τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια πλευράς 2 εκατοστών.
  3. Τα αλευρώνουμε να μην κολλήσουν και τα μαζεύουμε σε ένα σουρωτήρι. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη τα αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα μισάωρο.

Πώς μαγειρεύεται το Μαγγίρι

  1. Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει, κουνάμε το μαγκίρι μέσα στο σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μισά απ’ αυτά.
  2. Λίγο μετά, βάζουμε σε τηγάνι το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τα υπόλοιπα να τηγανιστούν ανακατεύοντας τα να μην καούν.
  3. Όταν ροδίσουν ελαφρά και γίνουν τραγανά, τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι τους στην κατσαρόλα που βράζουν τα υπόλοιπα.
  4. Αφήνουμε να βράσουν για πολύ λίγο όλα μαζί και σερβίρουμε με μπόλικο τυρί.

Για όσους το επιθυμούν μια γλυκιά εναλλακτική υπάρχει και εναλλακτική να βράσουν το Μαγγίρι σε γάλα μαζί με ζάχαρη._

Σας ευχόμαστε καλή απόλαυση!

Για όσους ενδιαφέρονται για παραδοσιακά και χειροποίητα ζυμαρικά, μπορούν να δοκιμάσουν από τα προϊόντα που τους παρέχει το Elixir of Life.

Pin It on Pinterest